Armeijan alkaessa ja palveluksen edetessä jokaisen varusmiehen on hyvä ottaa mukaan tiettyjä omia tavaroita, ja kokosimmekin listaan kaikki järkevimmät armeijaan mukaan otettavat tavarat. Osa näistä löytyy jokaiselta kotoa, mutta joidenkin varusteiden hankkiminen saattaa vaatia käyntiä lähikaupassa tai klikkauksen päässä olevassa verkkokaupassa.

Aloitetaan tärkeimmistä. Listan kaksi ensimmäistä asiaa kaikilla pitää olla mukana heti ensimmäisestä päivästä lähtien mukana armeijassa.

Mutta varsinaista listaa ennen mainittakoon ainakin melkein pakollinen armeijavaruste, nimittäin Tänään Jäljellä TJ-laskuri, jonka saat ilmaiseksi Google Play -kaupasta tai App Storesta. Alla kuitenkin itse varustelista.

 • Palvelukseenastumismääräys. Paperi, jonka sait/saat kutsunnoista. Ilman sitä kohtaat ongelmia heti astuessasi portista sisään. Muista siis ottaa se mukaan.
 • Toinen pakollinen asia on henkilöllisyystodistus. Tarvitset sitä jo porteista sisään mennessäsi, mutta myös myöhemmin esimerkiksi varusteita kuitatessasi.
 • Näiden kahden täysin pakollisen asian lisäksi tarvitsee moni hengissä pysyäkseen erilaisia lääkkeitä. Jos lääkkeitä tarvitsee, kannattaa
  ne siis ottaa mukaan. Lisäksi tarvittavat lääkereseptit ja lääkärintodistukset sairauksiin liittyen on hyvä olla mukana.
  Myös pienestä määrästä kipulääkettä ei ole haittaa, jottei heti ensimmäisestä pienestä pääkivusta tarvitse veksiin
  (varuskuntasairaalaan) lähteä. Jos sinulla on näiden lisäksi rokotustodistus/rokotekortti, sen voi ottaa varmuuden vuoksi mukaan. Jos sillä vaikka saisi luistettua jostakin rokotuksista.
 • Jos et tahdo haista hirveälle, tuhota hampaitasi ja jäädä viikonlopuksi kasarmille parran takia, kannattaa myös henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet
  ottaa mukaan. Eli shampoo ja saippua, hammasharja sekä –tahna, deodorantti ja partakone tulevat todennäköisesti tarpeeseen.
 • Siinä tapauksessa, että haluat saada kahden viikon välein päivärahaa, kannattaa ottaa mukaan myös oma tilinumero IBAN-muodossa. Lisäksi verkkopankkitunnukset on hyvä olla matkassa, jos vaikka tarvitsee asioida netin kautta esimerkiksi Kelassa.
 • Käteisestä rahasta ei ole koskaan intissä haittaa. Ota siis sitä mukaan, niin voit käydä kauppaa joka paikassa.
 • Särmimmillä kavereilla on aina matkassaan muistiinpanovälineet. Näihin kuuluvat vihko, kynä, kumi ja mahdollisesti terotin. Nämä kaikki saat kulkemaan kätevästi niin sanotussa inttipenaalissa, jonka saat sotkusta.
 • Muita tavaroita, joista voi olla apua, ovat esimerkiksi jokaiselle alokkaalle lähetetty alokastiedote sekä sakset, lankaa, neuloja ja hakaneuloja.
 • Ajan saa kulumaan nopeammin jauhamalla leukoja. Siksi mukaan kannattaa ehdottomasti ottaa karkkia, suklaata, välipalapatukoita, jotain juotavaa (ei alkoholia) ja jotain muuta pientä syötävää. Paras suklaa intissä on Scho-Ka-Kola.
  Tämä kofeiinipitoinen suklaa pitää niin varusmiehen kuin naisenkin hereillä esimerkiksi päivystysvuorossa tai vartiossa.
 • Jos tapat aikaasi siviilissä esimerkiksi lukemalla tai sanaristikoita täyttämällä, ei varmasti ole huono idea pakata kirjaa ja sanaristikoitakin mukaan. Palveluksen alussa ei näille hirveästi aikaa välttämättä löydy, mutta pidemmälle edetessä aikaa alkaa riittämään omillekin harrastuksille.
 • Yksikään nuori ei pärjää nykyään päivääkään ilman kännykkää. Se siis kannattaa ottaa mukaan, vaikka sen käyttö onkin palveluksen aikana kiellettyä. Illalla sillä voi ottaa esimerkiksi yhteyttä perheeseen ja kavereihin. Pelkällä puhelimella ei kuitenkaan pitkälle pötkitä. Muista siis ottaa mukaan esimerkiksi laturi ja kuulokkeet!
 • Leireillä ei yhdellä puhelimen latauksella kovin pitkälle pääse. Siksi powerbank saattaa osoittautua hyödylliseksi.
 • Kaikkia ei miellytä intin tarjoavat bokserit ja sukat. Jos kuulut heihin, tekee päivistäsi paljon parempia ikiomat alusvaatteet. Palveluksen edetessä alokasaikaa pidemmälle tulee sallituksi myös omat lenkkarit, maiharit, lomareppu ja monet muut varusteet.
 • Varsinkin pimeään talviaikaan, mutta miksei kesälläkin, on jokaisen varusmiehen aivan ehdoton varuste oma taskulamppu. Tätä hankintaa et tule katumaan suunnistessaessasi pimeässä metsässä kymmenien kilometrien matkaa.
 • Toisinaan tilanne vaatii molemmat kädet vapaaksi. Silloin pimeyteen ratkaisuksi löytyy otsalamppu. Paras otsalamppu armeijaan on sellainen, josta löytyy punainen valo. Punainen valo ei nimittäin vie pimeänäköä läheskään niin paljoa kuin valkoinen valo. Punainen valonlähde on myös hankalampi havaita.
 • Kun edellinen kipinämikko on onnistunut sammuttamaan kamiinan, ja jäljellä ei ole enää mitään sytykkeitä, tarvitset puukon vuollaksesi kiehisiä tai lastuja. Puukon tilalla tai lisäksi voi olla myös monitoimityökalu. Älä kuitenkaan ota puukkoa tai muuta teräasetta ensimmäisenä päivänä, jos se on erikseen kielletty. Puukon kerkeää ottamaan mukaan myöhemminkin.
 • Sammuneen kamiinan sytyttämisessä tulee kovaan tarpeeseen jokin tulen lähde. Oma sytkäri on monessa kohtaa kätevä. Kunnon myrskysytkä tekee tuleen kovemmassakin tuulessa.
 • Ilman rannekelloa selviämisestäsi intin ihmeellisessä aikamääremaailmassa tulee varmasti haastavaa. Kellon ei kannata olla kaikkein kalleinta mallia, vaan halpa niin sanottu ”intti-Rolex” riittää mainiosti. Muista hankkia kello, jossa on taustavalo! Sitä nimittäin tarvitaan.
 • Palveluksen edetessä monet hankkivat itselleen hienommat ja kestävämmät nimilaput ja arvomerkit.
 • Jos satut käyttämään tupakkaa tai nuuskaa, kannattaa sitä varata mukaan parin viikon tarpeisiin. Ehkä vähän ylikin, sillä joku muukin voi olla sen tarpeessa. Toisinaan tupakkatuotteiden hinnat hipovat pilviä, jos kysyntää riittää, mutta tarjoajat ovat vähissä.
 • Leireillä pakkipusseja ei ole aina saatavilla. Siispä kannattaa hommata omia. Kolmen litran pakastepussit ajavat tämän asian aivan mainiosti. Lisäksi, jos haluat säästää itsesi luhan tiskaamiselta, kannattaa hankkia pussillinen kertakäyttölusikoita.
 • Jokaisen varusmiehen puhelimesta löytyy tj-laskuri. Lataa siis Android tai iOS-puhelimeesi Tänään Jäljellä -sovellus, jonka saat ilmaiseksi Google Play -kaupasta tai App Storesta. Aamulaskurin perusversio on käytettävissä myös selaimella.